Четвер, 02.05.2024, 21:53
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Жовтень » 28 » День визволення України від нацистських загарбників
15:21
День визволення України від нацистських загарбників

 

28 жовтня ми відзначаємо 72.  річницю визволення Закарпаття. Гітлерівці покладали неабиякі надії на неприступність Карпат. Цей природний бар’єр для Середньодунайської рівнини ворог укріпив інженерними спорудами, які будувалися впродовж багатьох років і дістали назву «лінія Арпада». Якби 4-й Український затримався з її знищенням, противник міг будь-якої хвилини вдарити по флангах та тилах першого, другого і третього Українських фронтів, які вже пройшли вперед. А з 29 серпня необхідність швидкого просування військ 4-го Українського диктувалася й необхідністю надати допомогу Словацькому національному повстанню, яке щойно спалахнуло.

      Наступ у Карпатах розпочався на світанку 8-го вересня й невдовзі переріс у широку фронтову операцію, що охопила близько 300 км. Протягом вересня – жовтня війська корпусу зламали опір ворога й подолали одну з найміцніших фортець лінії Арпада в районі Ясіня, яка закривала єдиний шлях на південь. Отже, на Закарпатті вже були визволені: 9 жовтня – Воловець, 14-го – Ясіня, 16-го – Рахів, 22-го – Міжгір’я, 23-го – Тячів, 24-го – Довге, Хуст, Виноградів, 25-го – Іршава, 26-го – Берегово, Великий Березний і Мукачево. Війська йшли далі, наближаючись до Ужгорода. До середини дня 27 жовтня Ужгород очистили від ворога.

     Того ж дня звільнили ще 87 населених пунктів краю. Але битва за Ужгород ще тривала, оскільки 28 жовтня сильне угруповання німецької та угорської піхоти розпочало шалену атаку на місто. Бої точилися поблизу Чопа, Павлова, Боздоша, Тарнівців .  

    У результаті Карпатсько-Ужгородської наступальної операції було цілковито визволене Закарпаття. За визволення Закарпаття було заплачено великими втратами радянських військ.

      На звільненій території почалося нове життя. Всюди створювали Народні комітети, налагоджували господарство, почали виходити газети «Закарпатська правда» і «Закарпатська Україна». А 26 листопада 1944 року в Мукачеві відбувся І з’їзд Народних комітетів Закарпатської України, який прийняв Маніфест, де висловлювалося бажання трудящих Закарпаття возз’єднатися з Радянською Україною. Уже після війни, 22 січня 1946 року указом Президії Верховної Ради СРСР утворена Закарпатська область у складі УРСР. 

Переглядів: 516 | Додав: vaszil1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: